Στην ενότητα αυτή, απαντάμε σε μερικές από τις συχνότερες ερωτήσεις ή και απορίες τις οποίες μπορεί να έχετε σχετικά με ακτινολογικές εξετάσεις παίδων ή/και ενηλίκων. Οι ερωτήσεις σας ενδέχονται να σχετίζονται είτε με την προετοιμασία, είτε με την εξέταση κάθε αυτή, αλλά και με θέματα “γενικής ιατρικής”.
Φροντίζουμε, και θα φροντίζουμε να ενημερώνουμε την λίστα με τις συχνές ερωτήσεις και με τις απαντήσεις τις οποίες επιφέρουμε, ωστόσο η λίστα αυτή δεν είναι εξαντλητική. Μπορείτε σε περίπτωση που δεν βρείτε σε αυτήν την απάντηση που γυρεύετε, να χρησιμοποιήσετε την ειδική φόρμα που βρίσκεται στο τέλος της ενότητας για να ρωτήσετε την Δρ. Μιχαλάκου η οποία θα σας απαντήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα με προσωπικό τρόπο.

Ο υπέρηχος είναι μία γρήγορη και ασφαλής μέθοδος, χωρίς ιονίζουσα ακτινοβολία, με επιπρόσθετο όφελος ότι είναι δυναμική, δηλαδή ότι βλέπουμε μέσα στο σώμα ενώ αυτό δουλεύει. Φυσικά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι διαφορετικές εξετάσεις αποκαλύπτουν διαφορετικές πληροφορίες και ο γιατρός σας έχει στην διάθεσή του μία πλειάδα διαγνωστικών εξετάσεων (εξετάσεις αίματος – υπερηχογραφήματα – ακτινογραφίες – αξονική τομογραφία – μαγνητική τομογραφία ή/ και σπινθηρογράφημα) για να επιλέξει την κατάλληλη.

Αυτό εξαρτάται από την εξέταση που πρέπει να γίνει, και από την ηλικία του ασθενή. Κατά την στιγμή της κράτησης του ραντεβού, σας δίνονται λεπτομερείς οδηγίες προετοιμασίας.

Βασικά η αρχή των αντίστοιχων εξετάσεων είναι η ίδια. Επειδή όμως τα μικρά παιδιά και βρέφη δεν είναι πάντα συνεργάσιμα, η τεχνική της εξέτασης μπορεί να διαφοροποιηθεί, για να αποκτήσουμε τις αναγκαίες πληροφορίες, κατά την διάρκειά της. Παράκληση: όποτε είναι δυνατό, κυρίως σε μικρά νήπια ηλικίας έως 3-4 ετών, να προηγείται στο σπίτι, μία ψυχολογική προετοιμασία ("θα πάμε σε μια κυρία, να μας βάλει κρεμούλα στην κοιλίτσα, για να δούμε τι έχουμε μέσα και γιατί μας πονάει") με ή χωρίς παιχνίδι (βάζοντας στο σπίτι όντως κρεμούλα και απλώνοντάς την με κάποιο ομαλό αντικείμενο).

Ο ασθενής τοποθετείται στο κρεβάτι, και απλώνεται μία μικρή ποσότητα ζελέ η οποία χρησιμεύει ως υλικό που διευκολύνει την μετάδοση των ηχοκυμάτων, για την πραγματοποίηση της εξέτασης. Η υπερηχογραφική εξέταση είναι γρήγορη, εύκολη και ανώδυνη, με μόνη πιθανή δυσφορία την θερμοκρασία του ζελέ. Λαμβάνονται εικόνες και στο τέλος καταγράφεται η γνωμάτευση του ιατρού η οποία και παραδίδεται στον ασθενή άμεσα.

Στην εξέταση αυτή μπορούν να ελεγχθούν οι συμπαγείς δομές του σώματος και ότι εμπεριέχει υγρό. Δεν μπορούμε να δούμε πίσω ή μέσα από κόκκαλο ή πίσω από αέρα, οπότε δεν μπορούμε να «δούμε» κατάγματα ή να ελεγχθεί το έντερο. Παρόλα αυτά, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορούν, επαγωγικά, να βγουν κάποια συμπεράσματα ανάλογα με το κλινικό ερώτημα

Ο υπέρηχος λειτουργεί με ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας (τα οποία δεν τα ακούει το ανθρώπινο αυτή) περίπου με την ίδια αρχή όπως και οι συσκευές ηχοεντοπισμού (sonar) των δελφινιών ή των υποβρυχίων. Οπότε ο υπέρηχοw είναι μία ασφαλής εξέταση που δεν χρησιμοποιεί επικίνδυνη ακτινοβολία. Όπως όμως όλες οι ιατρικές πράξεις, εξαιρετικά σπάνια, μπορεί να προκληθούν παρενέργειες όπως αίσθημα θερμότητας ή ακόμα πιο σπάνια αλλεργία στο υλικό επαφής (gel - ζελέ).